Thursday, October 14, 2010

VOL korraldatud loodusõppe programm

13. oktoobril oli meil plaanis osaleda Viljandi Omavalitsuste Liidu poolt korraldatud Viljandimaa loodusõppe programmis ,,Vee-ja kivitund`` Tääksis, mis oli suunatud 6.-7. klasside õpilastele. Kuna õppeprogrammi juht haigestus jäi see programm ära. Kuna buss, millega pidime Tääksi sõitma oli olemas, otsustasime päeva siiski looduses veeta ja sõitsime RMK Aimla looduskaitsekeskusesse. Aimla looduskaitsekeskus asub Suure-Jaani vallas Aimla külas, ca 17 km Viljandist Põltsamaa poole. Läheduses asub üks vanimaid rabasid Eestis – oma maaliliste ja salapäraste järvedega peibutav Parika raba. Looduskeskusest paari kilomeetri kauguselt algab matkarada, mis viib romantilise südamekujulise Väikejärve juurde. Sügise suurimaks elamuseks on üle raba lendavate sookurgede hõiked.


Tutvusime üheskoos looduskeskuse ruumidega, kus olid eksponeeritud erinevad näitused. Kõige enam pakkus meile huvi topisemeistri Peeter Rohila tööd. Kogusse kuulub hulk linnu- ja loomatopiseid, koljusid ning sarvi, igaühel neist rääkida oma lugu.


Kuna me polnud ette registreerunud, siis põhjalikum topiste jutt jäi sedapuhku kuulamata. Sealt edasi suundusime matkarajale, mis oma loogetega metas ja rabas manas silmile maali seinal. Rajal vaatlesime erinevaid metsa kasvukohatüüpe ning metsa järk-järgulist muutumist rabaks. Otsisime kasvukohale tüüpilisi taimi, loomade tegevuskohti, rääkisime rahvasuus levinud järve tekkelugusid ehk muistendeid. Kogusime materjale loodusringi lastele meisterdamiseks. Vahepeal einestasime metsaretke piknikuplatsil kaasa võetud söögimoonaga.


Omalt poolt kiidan matkajaid, kes olid sobilikult riides ja muidu toredad seltsilised. Tänan ilmataati ja matkakaaslast Liisi.


See, mida meie looduses õppisime. Kas ka Teie teate, millega on tegemist?

Head nuputamist!


Õppematerjali koostas Anu Saar. Kasutamine lubatud vaid Anu Saare nõusolekul!


Lugupidamisega

Anu Saar

No comments: