Thursday, December 2, 2010

Loodusringi tegemiste kokkuvõte

Meie koolis tegutseb käesolevast õppeaastast uus huviring. Loodusringi korraldamise mõte on minus idanenud juba mõnda aega. Mõte küpsis, sai see teostatud ja protsess käima lükatud. Loodushuvilisi lapsi tuli kokku 12, just nii nagu olingi grupi suuruseks arvanud.


Loodusring koosneb 4.-8. klassi õpilastest (sh tütarlapsi on 11 ning pärlina teiste kalliskivide seas ka üks tore noormees). Ringi toimumisaeg sai määratud algselt I veerandile (september-oktoober) ja seejärel IV veerandile (märts-mai). Kokkusaamise ajaks sai paika pandud kolmapäevane päev 7 ja 8 tund.


15. septembril toimus meil retk metsa, kus olime kõik kui üks mees operaatorid KRÕPSUD seeneriigis. Uurisime seene ehitust, nende kasvukohta, sümbioosi (millise puuga on igal seenel koostöö), söödavust ja mürgisust. Iga operaator iseloomustas oma seent ja sai anda teistelegi väikestele KRÕPSUDELE ülevaate seene ehitusest.


22. septembril küpsetasime seentest kotlette, praadisime kukeseeni ning valmistasime sügisannist õuna- ja purukooki. Selleks, et küpsetised valmiksid, sai looduslaste vahel küpsetamiskomponendid ära jagatud. Kotleti retsepti tõi loodushuviline Sändy Väli, mille põhiliseimaks komponendiks oli kuuseriisikas. Tänu Gita Lensinile jõudsid kukeseened kenasti koolimajja, mis sai või ja sibulaga ära praetud. Lapsed olid äärmiselt töökad, ringijuhendajana ei jõudnud ma kõigile tööd kohe rutuga ära jagadagi. Tegutsedes selgus,et õpilased söövad vähe või üldse ei söögi seeni. Ometigi proovisid kõik loodusringis osalenud seenekotletid ära. Peab tõdema, et lehttaignal ja puruga kaetud õunakoogil oli oluliselt suurem löök.


29. septembril
oli meil õuesõpe teemal ,,Meie koolipargi puud´´. Loodusringi lapsed jagunesid gruppideks ja said töölehed teemal: ,,Minu kooli pargipuu´´ Vajalikeks töövahendideks olid: mõõdulint, luup, joonlaud, kirjutusvahend ning puude ja põõsaste määraja. Tööleht sisaldas uurimisküsimusi, mõõtmisi, joonistamist, valikvastustele vastamist, loendamist, kompimist, puutüve nuusutamist jne.


06.oktoobril joonistasid lapsed loodusringi märgi tarvis kavandeid, teemal: „Milline võiks olla meie ringi iseloomustav märk?” Märk pidi sisaldama meie kooli- ja ringinime ja seost loodusega. Ülejäänud oli õpilaste omalooming. Märgikavandid tulid huvitavad ja neli kavandit sai välja valitud. Töötlemine käib tänaseni ja enne jõulupuhkusele minekut saame valida välja ühe, mis hakkab edaspidi loodusringi laste rinda ehtima.


20. oktoobril valmistasime loodusmaterjalidest loomi, kujukesi, nägusid- just nii nagu kellegi fantaasia parasjagu töötas. Materjalid olid korjatud juba eelnevalt ja sellega tegelesid lapsed kodudes iseseisvalt kui ka septembris metsaretkel käies ja Aimla matkarajal õppides. Kasutasime tammetõrusid, puuseeni, kastaneid,samblikke, samblaid, kuuse- ja männikäbisid, tikke ja liimi.


Kõik novembrikuu
kolmapäevad möödusid nahast seinapiltide tegemiseks. Kõigepealt joonistasid huvilised pildid sellest, mida nad nahkadest seinapildile teha tahaksid. Kellel oli kodus pildiraam olemas tõi selle kaasa, kellel polnud tegime need kohapeal (papist, mille katsime nahaga ja takuköiest, mille liimisime ümber pildi). Seinapilte tegema hakates selgus, et kõik mis joonistuspaberile sai joonistatud ei tahtnud sinna hästi ära mahtuda. Tuli otsustada, mis oli pildi sõnum ja see välja tuua. Nii jäidki pooled tegelased joonistuste peale. Kõik tööd tulid isikupärased ja näituseväärilised.


Kui algselt sai planeeritud loodusringi tegevus pelgalt I-sse ja IV-sse veerandisse, siis laste suurest huvist ja tungivast soovist tulenevalt käime koos kogu õppeaasta. On rõõm töötada lastega, kellel on naerul suu ja säravad silmad ning tahet ja indu ühildada oma huvitegevus ning õppimine.


Meie tegemised ja plaanid edaspidiseks:

I veerandi tegemised:

Kogunemine ja tutvumine loodusringi tegevustega

Matk metsa (seened,taimed,marjad- mürgised ja söödavad, teeme saadud saagist süüa)

Näitus tegemistest metsas ja slaidiprogramm sellest.

Puudeõpe meie kooli pargis ja Holstre-Pollis

Meisterdame metsamaterjalidest

Kavandame loodusringile oma märgi

II veerandi tegemised:

Meisterdame nahast loodusteemalised pildid

Valmistame loodusmaterjalidest jõulukaunistusi õue ja tuppa

Voldime ja kleebime talviseid pilte


Lugupidamisega

Õpetaja Anu Saar

No comments: