Wednesday, September 29, 2010

Holstre Koolis tegutseb loodusring

Meie koolis tegutseb sellest õppeaastast uus ring. Loodusringi tegevuse mõte on minus idanenud juba mõnda aega. Viimaks sai protsess käima lükatud. Loodushuvilisi lapsi tuli kokku 12, just nii nagu oligi grupi suuruseks arvatud.

Loodusring koosneb 4.-8. klassi õpilastest (sh tütarlapsi on 11 ning lisaks pärlina teiste kalliskivide seas üks tore noormees). Ringi toimumisaeg ei ole tavapärane. Kõigepealt käiakse koos I veerandil (september-oktoober) ja seejärel IV veerandil (märts-mai). Kokkusaamise ajaks on igal kolmapäeval 7 ja 8 tunni ajal.


Talvel oleme planeerinud ette võtta matka „Jäljed lumel”, mille raames toidame linde ning metsloomi. Planeerime kooli juurde paigaldada linnusöögimaja ja söögisõime (koht on veel täpsustamisel). Söögisõime ja linnusöögimaja meisterdavad meie oma kooli poisid tööõpetuse tunnis õpetaja Andi Kõrva eestvedamisel.


Käesoleva õppeaasta 15. septembril toimus meil retk metsa, kus olime kõik kui üks mees operaatorid KRÕPSUD seeneriigis. Uurisime seene ehitust, nende kasvukohta, sümbioosi (millise puuga on igal seenel koostöö), söödavust ja mürgisust. Iga operaator iseloomustas oma seent ja sai anda teistelegi väikestele KRÕPSUDELE anda ülevaate seene ehitusest.


Seente uurimine


Metsas seenejahil


22.septembril küpsetasime seentest kotlette, praadisime kukeseeni ning valmistasime sügisannist õuna- ja purukooki. Selleks, et küpsetised valmiksid, sai looduslaste vahel küpsetamiskomponendid ära jagatud. Kotleti retsepti tõi loodushuviline Sändy Väl, mille põhiliseimaks komponendiks oli kuuseriisikas. Tänu Gita Lensinile jõudsid kukeseened kenasti koolimajja, mis sai või ja sibulaga ära praetud. Lapsed olid äärmiselt töökad, ringijuhendajana ei jõudnud ma kõigile tööd kohe rutuga ära jagadagi. Tegutsedes selgus,et õpilased söövad vähe või üldse ei söögi seeni. Ometigi proovisid kõik loodusringis osalenud seenekotletid ära. Peab tõdema, et lehttaignal ja puruga kaetud õunakoogil oli oluliselt suurem löök.


Käib töö ja vile koos

Valmimisjärgus õunakook


MEIE I veerandi tegemised:

Kogunemine ja tutvumine loodusringi tegevustega

Matk metsa (seened,taimed,marjad- mürgised ja söödavad, teeme saadud saagist süüa)

Näitus metsas käigust ja slaidiprogramm sellest.

Puudeõpe meie kooli pargis ja Holstre- Pollis

Meisterdame metsamaterjalidest

Ekskursioon rabas ja soo s


Lugupidamisega,

Õpetaja Anu Saar

No comments: