Friday, November 19, 2010

Jeru kooli sõpradel külas

10.11.2010. aasta päikselisel pärastlõunal alustas meie kooli 20. liikmeline meeskond teekonda Läti Vabariiki. Seda kõike selleks, et sõita külla meie sõpradele Jeru koolis. Jeru on oma olemuselt väga sarnane meie koolile Holstres. Puudu on vaid järv ja vahetu asetsemine maantee ääres.


Nii nagu meilgi on Jeru koolil pikk ajalugu ning koolide asetsemine hoonetes, kus toimub igapäevane õppetöö langeb kahe kümnendi raamesse kahekümnenda sajandi esimeses pooles. Holstre uut koolimaja hakati 1934. aastal peale koolile kuuluvate maade osalist ärajaotamist ehitama Holstre mõisa vundamendile (Holstre Kooli lood, 2008). Samas meie sõpruskool Jeru asutati Endzelise mõisahoonesse (viimaseks omanikuks peetakse parun von Voldemārs Krīdenersi) 1920. aastal.


Koolide iga annab nii mõnelegi lugejale ülevaate sellest, millised me kaks oleme. Mäletan oma esimest sisenemist meie koolimajja. Sellesse väiksesse punasesse puitvooderdisega hoonesse tulek tõi endaga kaasa südant soojendava tunde. Samalaadne oli emotsioon esmakordselt üle Jeru kooli ukseläve astudes. Olles vaevalt koolimaja peaukseni jõudnud olid seal ootel kümmekond naeratavat nägu, kõige ees heatujuline kooli direktor Ilze Leska ning erinevas vanuses särasilmseid õpilasi.


Pärastlõunane koosviibimine algas koolimajas õpilasesinduse poolt ette valmistatud inglise keelse ekskursiooniga. Esialgne treppide rägastik ning ruumide rohkus oli omamoodi paeluv. Üllatusi ruumilises lahenduses leidus igal sammul.


Külaskäik Jerusse oli rõõmsameelne ning suunatud meie rahvuskalendri püha mardipäeva ja lätlaste St Martins päeva vastastikusele tutvustamisele. Meie jaoks on mardipäev nn muistne aastavahetuspüha ning hingedeaja sisse jääv püha, kus mälestatakse surnuid, tähistades ühtlasi sügise lõppu ja talvise perioodi algust. Samamoodi oli lätlastelgi. Püüti oma toimetustega tuppa kolida. Kuid nii nagu paljudes riikides, kus mardipäev on au sees, olid meiegi kombed naaberriigiga sarnased. Läbi laulu ja tantsu sooviti kõike paremat ning vajadusel ka manitseti. Kuid eks see oligi püha, kus sai visata, traditsioonidele tuginedes, nalja ning oma igapäevasest rutiinist üheks õhtuks välja tulla.


Vastuvõtt nii mardipäeva traditsioonide tutvustamisel kui ka terve õhtu vältel oli meeldejääv ning teisedki meie jaoks planeeritud tegemised toredad. Lisaks mardipäeva traditsioonidele meisterdasime üheskoos kahe riigi lipuvärvidest sõbrapaelasid ning põletasime puitkeedele märke õnnest, päikesest ja muudelgi teemadel. Saime mekkida rahvustoitu hernest ning lihast ja mis kõige olulisem, saime tugevdada veelgi enam juba olemasolevaid sõprussidemeid.


Hetkest, mil sõprussidemed alguse said on märkamatult möödunud viis aastat. Loodame, et kevadine taaskohtumine jõuab kätte kiiremini kui meist keegi lootagi oskab.


Aitäh meie kooli meeskonnale ning suured tänud sõpradele sooja vastuvõtu eest!


Lugupidamisega

Reeme Remmelgas

Möödunud meenutus piltides!

Sõit Lätimaale võis alata!

Koolimajja sisenedes ei jäänud märkamata erinevad ekspositsioonid kukkedest

Meile kui külalistele kingiti ainsamale kui ühele mälestuseks laste poolt meisterdatud kuked

St Martins päeva tegi lõbusaks kohalik folklooriansambel

Õpetaja Marika Kivistikule kingitud kukeke

Matemaatika klassiruumis esitleti interaktiivset tahvlit

Algklasside klassuruum, kus taamal on näha vaibaga kaetud puhkeala

Koos Jeru sõpradega meisterdati sõbrapaelasid

Igaüks sai puidust medaljonile põletada endale sobivaid märgistusi


Kooliga ühes majas asus lastead, kus pisikesed jubinad säärastel sinistel mattidel tudusid



Toreda taaskohtumiseni

Holstre Kooli pere




No comments: