Tuesday, November 23, 2010

Varjuteater "Siili keedupott"


Varjuteatri külalised Tarvastu gümnaasiumist

Põnevushetked esinemise eel

Ja teater võib alata!

Päeva staarid!


Novembrikuu üheksandal kuupäeval käisid meie kooli 1. ja 2. klass esitamas naaberkooli omaealistele lastele varjuteatri etendust „Siili keedupott”.


Kindlasti on palju neid, kes imestavad, mis see veel selline on! Varjuteater on teater, kus ekraan sarnaneb kinoekraaniga. Eriliseks teeb selle teatri see, et erinevalt kinost asub valgusallikas ekraani taga ja tegelased ilmuvad ekraanile liikuvate mustade või värviliste siluettidena. Ehk teisisõnu puuduvad luust ja lihast näitlejad. See teater on veidi nukuteatri moodi, kus näitlejad on peidus.


Varjuteatri sünnimaaks peetakse Hiinat, sest seal on varjuteater jõudnud kõige kõrgemale tasemele, seda nii oma kujude kui ka tehnika poolest. Hiina varjuteater on mõjutanud paljude maade kultuure.


Meid inspireeris varjuteatrit tegema Viljandi nukuteatris nähtud varjuteatri etendus, mida nii 1. kui ka 2. klass vaatamas käisid. Olles teatris käinud ja mõtteid seedinud, otsustasin, et lugemispala „Siili keedupott“ on jõukohane ja tore teatriks teha. Igaüks meisterdas endale paberist nuku. Koos seadsime nukkudele taha varred, seda kõike ikka selleks, et saaks paremini mängida. Kasutuks muutunud televiisorikastist valmistasime lava. Olles kasti katnud ühelt poolt valge linaga, saimegi alustada harjutamist oma planeeritavateks esinemisteks. Olen väga rõõmus, et lapsed tekstiga vabalt ja lustlikult ümber käisid. Nii sai Eno Raua poolt kirjutatud lugu siilist värvikaks ja kaasahaaravaks jutustuseks.


Eriti suured tänud Aurelia-Elenora Kristjohannile, kes mängis etenduse saateks kannelt ja seejärel suutis ennast ruttu siiliks muuta.


Samas ei saa jätta mainimata teisigi näidendi tegelasi, kellel olid täita igaühel väga tähtsad rollid – hiire osa täitnud Ado-Martin`it, rähni esitlenud Madist, keedupoti rolli täitnud Liisbeth`i, õunasid mänginud Kaisa`t, toonekure rolli näidelnud Kätlinit ja jänese rolli esitanud Mei-Bret`i. Samuti tuli suurepäraselt näitlemisega toime Melany, kes Mustlas külalisetendust andes täitis jänese rolli.


Oleme seda lugu esitanud mitmeid kordi, nii koolis teistele meie kooli õpilastele kui ka isadepäeval lapsevanematele ning alles hiljuti Tarvastu gümnaasiumi 1. ja 2. klassidele.


Hindan väga kõrgelt sõbralikku ja asjalikku koostööd ning kõige selle juures kaotamata lusti ja rõõmu. Sellise seltskonnaga on vahva midagi teistsugust teha.



Lugupidamisega

õpetaja Sirje Kannel

No comments: