Tuesday, February 8, 2011

Meenutusi Eesti kroonist

Seoses sellega, et Eestisse tuli uus raha nimega Euro toimus meiegi koolis mitmeid selleteemalisi ettevõtmisi.

Esimeseks ettevõtmiseks oli Eesti krooni joonistusvõistlus. Kunstiõpetuse õpetaja Sirje Kannel andis meile ette raha näidiseksemplarid ja meie pidime seda joonistama nii hästi kui me suutsime. Parimad ehk esimesed kolm joonistusvõistluse võitjat olid Romet Reimo (6. klassist), Geitrud Fia Kristjohann (7. klassist) ja Anete Aas (4. klassist). Nemad said autasuks 1 €. Ülejäänud võistlejad, kelle tööd žüriile meeldisid, said meeneks 50. eurosendise. Siinkohal olgu öeldud, et žüriiliikmeteks olid kõik meie kooli töötajad.


Teiseks vahvaks ettevõtmiseks oli ajaloo õpetaja Gert Keldo ettekande kuulamine ja jälgimine powerpoint esitlusena. Õpetaja Gert rääkis eesti krooni ajaloost ja meie uuest rahast - Eurost.


Eesti esimese raha nimi oli „Mark”. Majanduskriisi ajal olla saanud selgeks, et vaja on põhjalikke ümberkorraldusi ning teostati uus rahareform (01.01.1928). Raha nimetusena kaaluti variante taaler, kuldar, esta ja est. Lõpuks jäi „kroon” Rootsi järgi ja Lääne-Euroopa pärane „sent”. Eesti kroonid kujundasid Günther Reindorff ja Georg Vestenberg ning „hinnaks” määrati 0.4032 grammi puhast kulda.


Seoses II maailmasõja puhkemisega ja Eesti iseseisvuse kadumisega kadus ka oma raha. Kasutusele tuli 1940. aastal Nõukogude Liidu rubla. Nõukogude Liit lagunes ja 1991. aastal sai Eesti iseseisvaks. Majandust puudutavad artiklid ajalehtedes lõppesid fraasiga ”õnn tuleb siis, kui tuleb oma raha”. Otsustati uuesti kasutusele võtta kroon, kus rahatähtedel kujutatakse Eesti kultuuri suurmeeste(-naiste) portreesid ning raha tagumine külg kujundatakse kunstnike ettepanekul. 1. ja 2. kroonised kujundas Urmas Ploomipuu. 5, 10, 25, 50, 100 ja 500 kroonised kujundas Vladimir Taiger. Kroon seoti saksa margaga 1 mark võrdus 8 krooni.


20. juunil 1992. aastal kell neli hommikul muutus ainsaks maksevahendiks kroon, mis kehtis 14. jaanuarini 2011 aastal. 01.01.2001. aastal fikseeriti Eestis kurss krooni suhtes 1€=15,6466EEK-i ning nüüd tuligi käibele kaua ette valmistatud Euroopa ühisraha EURO.


Lugupidamisega

Kelli Pärn, 6. klass

Anu Saar, loodusainete õpetaja

Gert Keldo, ajaloo õpetaja

No comments: