Friday, November 16, 2012

SUITSETAMINE IMEB!



Kuidas suhtud Sina suitsetamisse?

Selge on see, et suitsetamine iseseisvalt on tegevus, millega mitte ei alustata selle vajamise pärast, vaid tihtilugu saab see toimuma nooruse rumalusest. On siis tegemist tegevusega, mis tundub popp (teised ju teevad nii) või protsessiga, mida on harjutud kodus nägema või miks mitte sellepärast, et tekkinud on puberteedieale omane trots välismaailma vastu. Ilmslt on suurem osa meist seda vähemal või rohkemal määral kogenud.


Kui Teie alaealine laps jääb suitsetamisega vahele, milline oleks sellisel juhul suhtumine? Kas “Las tõmbab” stiilis või tekib Teis mure lapse tervise üle?

Olles täna koolidirektori ametis või kujutades end lapsevanemana ette, ei luba mu süda alaealiste suitsetamisse hästi suhtuda. Selleks ei ole pelgalt Tubakaseadus, vaid mure lapse tervise üle.

Tubakaseaduse kohaselt
§ 27. Alaealisele kohaldatav keeld
Alla kaheksateist aasta vanusel isikul (edaspidi alaealine) on suitsetamine või suitsuvaba tubakatoote tarvitamine keelatud.
§ 28. Meetmed alaealisele kohaldatava keelu tagamiseks
(1) Alaealisel on keelatud omandada ja omada tubakatoodet.

Mina kui täiskasvanu vastutan selle eest, et vältida tegusid, mida veel täiskasvanu ikka mitte jõudnud laps ei taju. “Aga mina ju suitsetan ja midagi ei ole juhtunud. See rahustab mind”, on osa elanikkonna vastus. Loodan, et suurem osa meie seas elavatest täiskasvanutest on teist meelt ning mõistavad terviserikkeid, mis võivad sellest tulenevalt juhtuda. Hingamisteede haigused, Vähk jms.


SUITSETAMINE IMEB! 
(foto: Caro / Scanpix)

Suitsetamisega seotud surmade arv on viimase kümne aasta jooksul kolmekordistunud. Maailma kopsufond (WLF) on nentinud, et kui praegune trend jätkub, sureb suitsetamise tõttu sel sajandil miljard inimest on vahendanud Reuters.

Jah ka inimkonna avukus on täna problemaatiline (pidevas kasvamises, millega kaasnevad muud globaalsed hädad), kuid loodetavasti teete selleks kõik, et oma last sinna surevate inimeste nimekirja mitte lasta sattuda.

Viimase kümne aasta jooksul on suitsetamine tapnud 50 miljonit inimest ning tubakas põhjustab meeste hulgas rohkem kui 15 protsenti surmadest ja naiste hulgas 7 protsenti surmadest.


SUITSETAMINE IMEB!!!





No comments: