Thursday, November 8, 2012

Tervituskõne Holstre Kooli 179. aastapäevaks




Olen rõõmus, et mul on täna võimalus teid  tervitada ja õnnitleda  Holstre kooli 179.aastapäeval!

Kahjuks inimesed nii vanaks ei ela kui mõned koolid on elanud ja loodame, et elavad jätkuvasti edasi. Meie kool hakkab juba 200 aastale liginema, mis on inimlikust vaatekohast kõrge vanadus, kuid kooli vaatekohast vast mitte.

Kui ma Holstre kooli direktori ametisse tulin 1961.aastal, siis oli kool alles kolme aasta eest tähistanud suurejoonelise pidulikkusega oma 125. sünnipäeva. Tol ajal õppis  Holstre koolis üle 180 õpilase. Mõnes klassis oli üle 30 õpilase. Mingitel põhjustel on 50 aasta jooksul  Holstres lapsi nõnda väheks jäänud, et kooli püsima jäämine olevat ohus. Praegu on nimekirjas 63 õpilast.  Aga loodame ikka, et kuulsusrikka ajalooga kool jääb kohalikule rahvale esmast haridust ka kaugemas tulevikus andma.

Mäletan sügiskuu päeva 7.septembril 1963.a., kui avasime siin kooli lipuväljakul mälestuskivi ühele Holstre suurmehele – Jaan Adamsonile, kes oli 27 aastat Holstre valla Pulleritsu kooli koolmeister. Jutt on aastatest 1852 – 1879. Jaan Adamson oli palju rohkem kui ainult külakooli õpetaja ja juhataja. Ta tegi  koolitöö kõrvalt palju kogu eesti rahva heaks, olles eesti rahvusliku liikumise ehk rahva ärkamiseaja  juhtivaid mehi. Adamsoni tõttu sai Holstre vald kuulsaks ja tuntuks kogu Eestimaal ja kaugemalgi, sest näiteks, tema koos teiste Holstre talude peremeestega käis 1864.aastal novembri kuus pealinnas Peterburis keisrile palvekirja üle andmas, kus nõuti eesti rahvale  suuremaid omavalitsuse õigusi. Lydia Koidula kirjutas 1.aprillil 1869.a.  Adamsonile: “Liiati on Holstre vald oma teoga ja vaimuga alati olnud teistele eeskujuks.” Jaan Adamson on Eesti Aleksandrikooli asutamise mõtte algataja. See on kirjutatud ka tema kalmu raudristile Paistu kalmistul. Adamson ise on endast  öelnud: “Mu südamel ei seisa mingi asi lähemal kui eesti rahva tõsine õnn!” Küllap meiegi, siinviibijad, tunneme sedasama. Loodusteadlane Jaan Eilart ütles Kovali talu mälestuskivi avamisel 2.juulil 1972.a: “Holstre maapind on meile püha seepärast, et tänu sellistele paikadele astusime ruttu kultuur-rahvaste perre.” Jaan Eilart nimetab Pulleritsut kõige auväärsemaks külakooliks.

Käesoleval aastal, pühapäeval, 16.septembril kor- raldati Viljandi Rattaklubi poolt jalgrattamatk  Pulleritsu külakooli juurde. Lausa põksuva südamega ma osalesin sellel matkal, vaatlesin Pulleritsu koolimaja, millest teatud osa on tänaseni säilinud. Viljandi poole tagasiteel külastasin praegust koolimaja ja selle  hoolsate käte poolt korras hoitud lähiümbrust. Meenub kirjanik Tammsaare mõte: kui teed tööd ja väed vaeva, siis tuleb ka armastus. Nii on meie perel Holstre kooliga.  Armas oli ka sel pühapäeval  kohata koolimaja ees teie õpetajat Helvet.

1935.aasta sügiseks valmis siia endise Holstre mõisa hoonete asemele uus koolimaja kogu Holstre valla jaoks, mis oma aja kohta oli igati moodne ja ilus. 77 aastat tagasi 1935.aasta 3.novembril see maja õnnistati koolimajaks Jumala sõnaga Paistu kirikuõpetaja ja apostliku õigeusu preestri poolt  kohaliku rahva ja  kõrgete riigiametnike osavõtul. Seda tähtpäeva Holstre hariduselus sai kooli- aastapäevadel ikka meelde tuletatud.
Arvestades Holstre kooli omanäolist ajaloolist osatähtsust on see väljak siin kooliõuel ajalooline ja püha paik igale selles koolis õppivale lapsele, samuti siin koolis õppinud või õpetanud inimesele, aga ka igale holstrelasele ning lõppastmes igale eestlasele. Ma mäletan selgesti veel seda päeva, 24.juunil (jaanipäeval) 1989.a., kui me siinse rahva osavõtul taas heiskasime samal päeval Paistu kirikus   pühitsetud sini-must-valge Eesti rahvuslipu Adamsoni mälestuskivi kõrval algselt 1935.a. uue koolimaja juurde kavandatud lipuväljakul.  Ligi 50 aastat 1940.aastal meid  okupeerinud võõrvõim seda ei lubanud. Piduliku, meeltülendava sündmuse juures  laulsime laule: “Eesti lipp” („Kaunistagem eesti kojad kolme koduvärviga“) ja Eesti riigihümni “Mu isamaa,  mu õnn ja rõõm.”

Oli kindel ning usalduslik anda oma kodukoha heakäekäik Jumala hoolde hümni autori J.W. Jannseni sõnadega: “Su üle Jumal valvaku, mu armas isamaa! Ta olgu sinu kaitseja ja võtku rohkelt õnnista, mis iial ette võtad sa, mu kallis isamaa!”
   Rõõmsalt ja lootustäratavalt kui Eestimaa tuleviku sümbol hakkas sini-must-valge lipukangas taas lehvima meie vaimse ärkamiseaja ühe tähtsama keskuse – Holstre  südames. See oli harras hetk ka meist iga kohalolija südames. Sest uskusime ja teadsime, et  oleme oma kaotatud riiki varsti tagasi saamas. Ja nii kahe aasta pärast läkski.

Noores elueas on ajakulg aeglane, kuid minul vanas eas õige kiire, nõnda et võin öelda  Lydia Koidula laulu sõnul: „tiib pandud aastatel` õlale.“ Seepärast ma imestan, et näe, eelkirjeldatud sündmusest saab tuleval suvel juba 24 aastat mööda. Täna koolis käivad lapsed ei olnud siis veel elu alustanudki.

Teil, praegustel koolilastel ja õpetajatel on eriline rõõm ja uhkus õppetööd teha siin taastatud Eesti Vabariigi hoolitsusel erakordselt kauniks ja korrasolevaks  remonditud  koolimajas koos juurde ehitatud võimlaga. Olge siis usinad õppima, et saada tugev alus põhikoolist, jätkamaks haridusteed gümnaasiumi astmes või kutsekoolis ja kaugemas vaates kõrgkoolis. Igal päeval jalge alla võetav tee on armas sellepärast, et koolitee on kõigi teiste teede algus. Soovin teile tervist ja teravat mõistust koolitükkidest jagusaamiseks!

Et olen pärast Holstre koolis töötamist lõpetanult 1990.a. olnud 22 aastat kirikuõpetaja, siis täiendan omi mõtteid Pühakirjaga. Piiblis, Õpetussõnade Raamatus  on kirjutatud juba kolm tuhat aastat vana tarkus: „Jumalakartus on tarkuse algus“ (Õp 1,7). Austus kõigeväelise Isa vastu, Temasse uskumine ja Tema tahte järgi elamine muudab meie mõtlemise ja arusaamise selgemaks. Siis  me saame tõepoolest tar- gemateks ning võimekamateks. Seda näitab tegelik koolielu, koolivälisest elust rääkimata.  
Nõnda siis ei ole sugugi ülearune hommikul kooliteele asudes paluda endale algavaks koolipäevaks Jumala Vaimu juhatust. Vaimsed protsessid pole küll inimsilmale nähtavad, kuid astronoomid ja kosmoloogid teavad, et valdavam osa maailma- ruumist ongi nähtamatu, nn. tume-energia ja tume- aine. Inimese elu kulgeb horisontaalses ja vertikaalses suhtes: oleme horisontaalselt suhtes kaasinimestega ja vertikaalselt Jumalaga. – Õnnistatud kooliaaasta jätku teile kõigile  meist võimsama väe kaitsel ja aitamisel!


Helmut Mõtsnik (Holstre Kooli kauaaegne direktor)

Aastapäeva aktusel
Holstre koolimajas  5. novembril 2012

No comments: